Brak produktów
Kraj pochodzenia: Egipt Bazylia jest przyprawą o miłym, słodkawym i pikantnym smaku i zapachu.Najczęściej bazylię używa się do sosów, zwłaszcza pomidorowych. Jest wspaniałym dodatkiem do kotletów wieprzowych, potraw z ryb i drobiu, sałatek, twarogów, jaj, omletów oraz masła ziołowego.
Kraj pochodzenia: Polska Cząber jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół w naszej kuchni. Charakteryzuje go dość ostry, korzenny, lekko gorzkawy smak. Przyprawia się nim baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, kiełbasy, potrawy z fasoli i innych roślin strączkowych. Niewielką ilość dodaje się do mizerii i sosów sałatkowych. Cząber pomaga w trawieniu...
Kraj pochodzenia: Bułgaria Czosnek niedźwiedzi to nie tylko roślina o wyraźnym aromacie i niepodważalnych walorach estetycznych. Zioło również wykazuje skuteczne działanie antybakteryjne, oczyszczające organizm i stymulujące układ pokarmowy.
Kraj pochodzenia: Polska Estragon ma lekko gorzki smak przypominający anyż lub koper włoski. Bogaty w witaminę A i C wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Estragon jest stosowany do przyprawiania drobiu, warzyw, ryb, sosów. Przyprawę należy dodawać pod koniec gotowania.
Kraj pochodzenia: Polska Koper ogrodowy jest bardzo popularną przyprawą korzenną. Ma odświeżający, aromatyczny zapach i korzenny smak. Dodaje smaku potrawom rybnym, zupom jarzynowym, ziemniakom, a także sosom. Kopru używamy do przyprawiania ogórków,sałaty, kiszonej kapusty, białego sera, jogurtów, octu ziołowego i olejów ziołowych.
Kraj pochodzenia: Polska Lubczyk ogrodowy ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzki smak określanym jako "maggi". Bardzo często jest używany w celach kulinarnych jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Jako przyprawy używamy w potrawach mięsnych, siekane i mielone mięsa (baranina, jagnięcina), do sosów, twarogów, zup i sałatek.
Kraj pochodzenia: Polska Majeranek jest aromatyczną przyprawą o swoistym, przyjemnym zapachu i gorzkawym smaku. Dodaje się go do tłustych mięs, drobiu, kiełbas, wątrobianki, pasztetów,pieczeni. Nadaje się wspaniale do przyprawiania kartoflanki, grochówki, zup jarzynowych, sosów. Posiada właściwości ułatwiające trawienie.
Kraj pochodzenia: Turcja Oregano ma aromatyczny zapach i nieco gorzki smak. Wzbogaca smak potraw warzywnych, serów, ryb, mięs, sosów, zup. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej. Jest podstawową przyprawą do pizzy i spaghetti.
Kraj pochodzenia: Turcja Rozmaryn ma aromatyczny, silny, sosnowy zapach oraz korzenny, palący nieco gorzki smak. Ze względu na silny aromat powinien być stosowany z umiarem. Dodaje się go do jagnięciny, baraniny, wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, poprawia smak zup, sosów, pizzy, ziemniaków. Nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym. Kraj...
Kraj pochodzenia: Turcja Tymianek ma przyjemny, aromatyczny zapach oraz korzenny, gorzkawy smak. Dodaje się go do zup, sosów, pomidorów, ziemniaków, dyni, tłustych ryb, a także wieprzowiny, wołowiny, baraniny, kaczki, gęsi i indyka. Tymianek ma działanie dezynfekujące i bakteriobójcze.
Kraj pochodzenia: Turcja Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli- związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole przejawiają doskonałe własności antybiotyczne, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,...